Author: | Category: Транспортни новини |

В края на март парламента в Берлин реши винетните такси да  важат за определен период от време, а цените да  варират според екологичната норма на автомобила.

Оспорваният немски план за таксуване на шофьорите, използващи високоскоростната автомагистрална система на страната, преодоля ключово препятствие.

Законопроектът, приет от Бундесрата, представляващ 16-те германски провинции, е резултат от компромис с Европейската комисия, след като Европейския съюз заплаши Германия със съд, ако таксата за чужденци не бъде направена по-справедлива.

Немските шофьори ще бъдат компенсирани за плащането на тази тол такса чрез данъците за автомобилите си, а чужденците ще имат възможност да си купуват и краткосрочни винетки.

Чужденци, преминаващи през страната, ще плащат само за ползването на магистралите.

Възможно е да се избира между винетки за 10 дни, два месеца и една година. Цените се определят от отделянето на вредни емисии от съответния автомобил и ще бъдат между 2,50 и 130 евро.

Най-малко ще плащат най-новите модели автомобили отговарящи разбира се на най-новите екологични норми.

Освободени от такси са електрическите коли, автомобилите, карани от инвалиди, и автобусите и камионите между 3,5 и 7,5 тона.

Ще бъде възможно винетките ще се купуват онлайн. Като полицията ще може да проверява наличието им електронно по номера на автомобила.

Разбира се по границите на страната ще има каси, на които таксата ще има възможност да се плати в брой.

източник: транспортни медии