Author: | Category: Транспортни новини |

13Над 100 млн. лева в сектор „Транспорт” са инвестициите в Бургас за една година

Само за една година инвестирахме над 100 млн. лева в сектор „Транспорт” в района на град Бургас, това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекцията на обновената жп гара в града.

Бургас вече се определя като единствения град с толкова добре изградена транспортна инфраструктура.

Планира се да се стартира изграждането на жп възел Бургас, който ще осигури и достъп до летището. По този начин туристите и жителите на града ще имат удобна връзка с автогарата, жп гарата и летището.

Обновяването на жп гара Бургас е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежа” и е осъществено със средства от Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“. Договорът е на стойност 7 926 367,90 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). Строителния надзор се осъществява от Обединение „Рубикон – ЕН АР 1“, а стойността на договорът е 186 964,00 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи).

Основен приоритет в сектор „Транспорт е за изплащане дълговете на Български държавни железници. Като за това е стартирана  процедура за отдаване на концесии на трите летища в София, Пловдив и Горна Оряховица, и със средствата от тях ще да бъдат  покрити  дълговете на железопътния оператор. А това от своя страна ще позволи да стартиране на процедура за закупуване на нови влакове.

източник: оперативна програма Транспорт