Author: | Category: Транспортни новини |

Дунав мост 2

Дунав мост 2

Дългоочакваният проект Дунав мост 2 между Видин и Калафат  вече е реализиран. Моста беше  официално открит на 14.06.2013. Очакванията за моста са разбира се големи, не само  поради  големите инвестиции вложени за изграждането  на съоръжението, но и поради трафика, който се очаква да  бъде привлечен от Гърция, Турция и  Македония.

Изграденият мост между България и Румъния доведе и до създаването на Българо-румънско дружество ” Дунав мост-Калафат АД “.  Работата на дружеството ще има за задача да поддържа моста и да събира таксите от преминаващите превозни средства.

Преминаването през моста ще се  таксува, според  превозното средство и цената  ще  варира от  6 евро до 37 евро.

Дунав мост 2  е от ключово значение за България, защото ще доведе до подобряване на транспортната мрежа в страната като цяло и в частност моста е една  финансова инжекция за  българската икономика.   Дунав мост 2 изживя и извървя своята история от  една идея, представена от депутати от Видинско през 1909 година пред Народното събрание и Министерският съвет.

Прогнозите са всяка година през моста да преминават около  100 000 превозни средства,и разбира се  преминаването между България и Румъния  ще  се  осъществява  значително по-бързо.

Само трябва да има товари, който  камионните  да превозват.

Фирмата изградила Дунав мост 2 е испанският  консорциум “FCC “.