Author: | Category: Транспортни новини |

В столицата на Естония – Талин, общественият транспорт е безплатен.

Британският в-к „Гардиън“ прави анализ на плюсовете и минусите на безплатния градски транспорт.

Английския вестник пише следното:

default_thumbМесечна карта за целия градски транспорт в Лондон струва почти 200 паунда. В Копенхаген – няколко пъти по-малък град, тя струва 160 паунда. Затова ако запитате жителите на Талин какво плащат за пътуванията си с обществения транспорт из града, не се изненадвайте, ако ви отговорят с учуден поглед или саркастична усмивка.

Столицата на Естония въведе безплатен обществен транспорт в началото на 2013 г., когато тогавашният кмет Едгар Сависаар свика референдум по въпроса. Критиците му сочеха това като рискован политически трик, необоснован и противоречащ на пазарната либерална логика, който градът не може да си позволи. Вече година откакто Сависаар не е кмет, но градът не се отказа от тази програма и противно на всички предварителни прогнози, че този ход ще носи загуби на града, то тя носи печалба от 20 млн. евро годишно.

„За да се возиш безплатно на автобусите, трамваите, тролейбусите и крайградската железница в Талин, трябва да бъдеш регистриран като жител на града, което означава, че общината получава 1000 евро от годишния ти данък върху доходите“, обяснява д-р Одед Кац – експерт, проучвал цяла година този проект. Жителите плащат само 2 евро за “зелена карта” и с това се возят безплатно.

Главната цел е била да се намалят разходите на хората и да се облекчи трафикът.

Реализацията на идеята е отнела една година.

Били са положени усилия да намери град с подобен опит и това е бил белгийският град Хаселт. Които е въвел безплатен транспорт преди 16 години, но му се наложи да се откаже и да върне таксуването, когато положението стана финансово неудържимо. Безплатно е возенето и във френското градче Обан, недалече от Марсилия, но и двата примера са несравними с мащабите на Талин.

Три години по-късно всички искат да почерпят от опита на Талин – от китайския град Чънду (с 14-милионно население, където отчаяно търсят начин за справяне със задръстванията), до румънската столица Букурещ.

Талин не е пренаселен град. Пътуванията там рядко отнемат повече от 15 минути. Транспортът е повече част от градския пейзаж, отколкото предизвикателство.

Трамваите и влаковете са чисти и талинчани се радват, че могат да се ползват от тях безплатно. Още първите проучвания посочиха, че 90% от запитаните одобряват нововъведението.

В същото време обаче средната продължителност на едно пътуване с кола се е увеличила с 31%, което според него означава повече, а не по-малко коли по улиците по времето на проучването.

По-малко от 1% от хората използват велосипеди в града, което на практика означава, че колелото не се е превърнало в градско превозно средство.

В Талин тази система се използва почти само от местни жители, а не от туристи, които разчитат на частни автобуси и таксита.

Съществува и риск, че безплатният обществен транспорт може да доведе до по-малко инвестиции в услугата.

Градската управа дори е успяла да вложи пари за подобряване на транспортната мрежа. В момента се изгражда нова трамвайна линия до летището, с която дотам ще се стига за 15 минути.