Author: | Category: Транспортни новини |

Общо 82 електрически автобуса Volvo 7900 ще бъдат доставени на три места във Финландия. 61 от тези автобуси са предназначени за Хелзинки и представляват най-голямата поръчка, която Volvo Buses някога е правил във Финландия. Други две поръчки включват 13 електрически автобуса за Йоенсуу и осем за град Савонлина в източната част на страната.

Volvo 7900E

“Много се радваме, че за кратък период от време потвърдихме три поръчки за електромобили във Финландия. Особено сме доволни от най-голямата поръчка за Хелзинки, където сме в процес на изграждане на силно присъствие на нашите цялостни решения за електрическа мобилност”, каза Анна Вестерберг, президент на Volvo Buses.

“Ускоряваме амбициите си в областта на електрическата мобилност и разполагаме с капацитета и експертния опит да предлагаме малки и големи решения за електрическа мобилност за градове, които искат чисти и ефективни решения за пътнически транспорт”, добави тя.

В Хелзинки 19 от автобусите Volvo 7900 Electric ще бъдат съчленени. Всички автобуси ще имат нисък под, за да се осигури безопасен и лесен достъп на пътниците. Клиентите изтъкват и други предимства, включително тихо и плавно пътуване. Съчленените автобуси ще бъдат зареждани на крайната спирка на маршрута с помощта на пантограф, а останалите 42 автобуса ще бъдат зареждани през нощта в депото.

Фокусът на Volvo Buses върху безопасността и надеждността, както и дългогодишният опит на компанията във внедряването на електрически решения за обществен транспорт, бяха ключови фактори за избора на Volvo Buses като партньор във Финландия.

Град Савонлина е един от първите във Финландия, които поръчват изцяло електрически автобуси. Доставката на осем автобуса Volvo 7900 Electric, чието въвеждане в експлоатация е планирано за началото на 2023 г., ще бъде първият електрически автобус в града.

“Напълно подкрепяме град Савонлина в първите му стъпки към електрификация на обществения транспорт. Тъй като все повече градове по света се опитват да се превърнат в нулеви градове, тези поръчки показват, че Volvo Buses е в добра позиция да подкрепи същата трансформация във Финландия”, казва Петтери Реку, Country Manager на Volvo Buses във Финландия.

Автобусите за Йоенсуу ще влязат в експлоатация през лятото, а тези, доставени за Хелзинки, ще тръгнат на път през есента.