Author: | Category: Транспортни новини |

Магистрала Тракия е вече  факт. Последният участък на магистралата  е успешно  завършен. И вече стигането да морето ще е изключително  бързо, тъй като разстоянието между София и Бургас ще се бъде само  за  4 часа.  Строителството на магистралата  продължи  40 години, но  магистралата е вече е  факт  и разбира се носи  радост. Строителството на аутобана  стартира в  далечната 1973 година  и  много правителства  взеха  участие в изграждането на магистралата. Магистралата  е част от Трансевропейският транспортен коридор  VІІІМагистрала Тракия

Важен е и факта , че  80% от финансирането на магистрала “Тракия” идва от европейските  фондове,И с  изграждането на последният участък  “Зимница до Карнобат”   дължината  на магистралата  е  360 километра.  Аутобана  ще поеме автомобилният трафик, но автобусите ще  продължат да се движат по-стария маршрут. Пускането на магистралата беше предшествано от церемония, като лентата на откриването  прерязаха президентът на републиката Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Присъстваха и областният управител на Ямбол и на Бургас, както и кметове на общини, през които преминава  отсечката. Магистралата бе осветена от сливенския митрополит Йоаникий и старозагорския митрополит Галактион. Налице е обаче  и ситуацията, че по новата магистрала  липсват  сервизни помещения, като бензиностанции с тоалетни и обекти за почивка. Но не трябва да забравяме, че магистралата има своето  национално и международно значение.

Източник-http://bit.ly/15Bn3Cp