Author: | Category: Транспортни новини |

The Iron Knight на Volvo Trucks счупи два рекорда и вече е най-бързият Най-бързият камион в света в света. Той подобри най-добрите постижения за скорост при стартиране от спряло положение в категориите 500 и 1000 метра. Новият рекордьор е създаден по поръчка, с изключение на двигателя и вече легендарната трансмисия на Volvo Trucks – I-Shift Dual Clutch.

volvo-race-truck-iron-knight-fotoshowbig-b7e82505-970569„Това показва, че нашата трансмисия I-Shift Dual Clutch има огромен потенциал и няма да ви изостави в екстремни условия. Фактът, че новият световен рекордьор използва съвсем същата скоростна кутия като тези в серийно произвежданите камиони Volvo FH, е нещо, с което наистина се гордеем”, обясни Клас Нилсон, президент и изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Със средна скорост от 169 км/ч и време 21,29 секунди The Iron Knight на Volvo Trucks счупи международния рекорд за скорост при стартиране от спряло положение на 1000 метра. Той подобри и съответния рекорд за разстояние от 500 метра със 131,29 км/ч и 13,71 секунди. Рекордният пробег беше поставен на затворена тестова писта в северна Швеция.

Специалисти от няколко различни отдела на Volvo Trucks работиха в тясно сътрудничество, за да създадат камион с ненадмината ефективност.

Зад волана на The Iron Knight беше Бойе Овебринк, който има над 30-годишен опит в състезанията с леки и товарни автомобили. Той вече е счупил пет рекорда за скорост, а през 1994 г. става европейски шампион в състезанието с камиони.

The Iron Knight на Volvo Trucks може да бъде описан с една единствена дума – съвършенство.

Как бе осъществен рекордният пробег

Тестовете бяха извършени в „Skellefteå Drive Center” – бивше летище край Шелефтео в северна Швеция. Рекордът за скорост беше наблюдаван и одобрен от международната асоциация по автомобилни спортове FIA. Товарният автомобил измина разстоянието в двете посоки. Средното време и скорост бяха изчислени на базата на двата пробега. Рекордният резултат, признат от FIA, е средната скорост от двата пробега.

Предишни автомобили на Volvo Trucks, които са чупили световни рекорди:

– 2007: „The Wild Viking” (1600 к.с.) счупи световния рекорд при стартиране

от спряло положение за разстояние 0-1000 метра със средна скорост 158,8 км/ч.

– 2010: Рекордът на това разстояние бе счупен от „NH D16″ (1800 к.с.), който постигна средна   скорост 166,7 км/ч.

– 2011: Хибридният камион „Mean Green” (дизелов двигател с мощност 1800 к.с. и с електромотор с 300 к.с.), постави нови рекорди на 0-500 и 0-1000 метра от спряло положение, със средна скорост съответно 115,3 км/ч и 152,2 км/ч.

– 2012: „Mean Green” се сражава в категория 1000 метра с летящ старт и постави нов рекорд със средна скорост 236,6 км/ч.ironknight_main_24_aug_6

The Iron Knight – товарният автомобил, който чупи световни рекорди

– С 2400 к.с., въртящ момент 6000 Нм и тегло 4,5 тона, The Iron Knight има съотношение на мощността към теглото над 0,5 к.с./кг.

 

– Двигателят D13, който е значително  модифициран е с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора.

 

– Трансмисията I-Shift Dual Clutch поддържа предаването на въртящ момент по време на смените на предавките. С изключение на усиления съединител (дисковете са от синтерован материал), The Iron Knight използва същата скоростна кутия, като монтираната на серийно произвежданите камиони Volvo FH.

 

– Електрониката е сведена до минимум, за да се намали теглото на товарния автомобил.

 

– Софтуерът е препрограмиран, за да даде възможност за постигане на високата ефективност.

 

– Кабината е изработена от фибростъкло и аеродинамичните й характеристики са оптимизирани. Страничните спойлери имат големи отвори за подаване на студен въздух към двигателя.

– По време на рекордните пробези The Iron Knight достигна върхова скорост от 276 км/ч.