Author: | Category: Закони и правила |

Има предложение българските, полските, румънските и други тираджии от Централна и Източна Европа да се прибират у дома си след три седмици път, за да си почиват. Това е едно от предложенията, което е част от т.нар. пакет за мобилност, който ЕК внесе в Европарламента на 31 май. Промените предвиждат още след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл.

Големите държави в Европа се притесняват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони ще завземат силен дял от пазара.

По -последни данни всеки четвърти камион в Европа е полски.

Българските са 70 000, а шофьорите за международни превози по данни на Съюза на транспортните работници, са към 190 000.

Започна се от Германия, която въведе в закона си чуждите превозвачи да плащат на шофьорите немска минимална заплата – по 8,50 евро на час.

Необходимо е и да наемат и служители, които да превеждат документи за немските контролни органи.

От другата страна са България, Гърция Испания, Словакия, Полша, Румъния, Чехия. ЕК стартира наказателна процедура срещу Германия и Франция заради новите правила, но няма резултат.

В новия пакет от мерки, който ще се гледа наесен, освен плащането според ставката в страната, през която се пътува, се изисква и след три седмици в Европа шофьорът да се прибира в държавата си.

Директивата позволява да се прави съкратена седмична почивка от 24 часа в рамките на две седмици, но след третата тираджията трябва да си е у дома.

Според друга промяна тираджията трябва да изкарва седмичната почивка в хотел.

А според международна конвенция шофьорът и превозвачът носят отговорност за стоката до разтоварването.

Ако камион със стока бъде ограбен на неохраняем паркинг и шофьорът липсва, застрахователят няма да плати.

А шофьорите не са склонни да остават товара без надзор и заради бежанците.

Български превозвачи виждат в промените опит да бъде свит пазарът на фирмите от Централна и Източна Европа.

Като е и налице на кражба на персонал – възможно е българските шофьори  отидат на работа в немски фирми. Защото средната възраст на международните шофьори в Европа е 55 г. и е налице огромен недостиг.

Международният транспорт дава 15-16% от БВП и поради това превозвачите искат защита от държавата срещу новите правила.

ЕК пък заявява, че иска да се облекчи възможността един камион, като влезе в дадена страна, да вози стоки и между отделните градове там. Само че промените предвиждат това да става в рамките на 5 дни, а сега срокът е една седмица.

източник: транспортни медии