Author: | Category: Транспортни новини |

Системата за управление на трафика в столицата ще заработи до края на годината.

blogbilder_img_9139Целта е да се намалят задръстванията в града с до 30%. Новата система е свързана и с бутоните за пешеходци, които постепенно се появяват на някой кръстовища.

Интелигентна система за трафика в София ще дава предимство на градския транспорт.

До края на годината 160 кръстовища трябва да са оборудвани с тези датчици, сензори и контролери. По проекта се работи активно. Планува се до края на годината всички кръстовища, които са предвидени за преоборудване, да бъдат модернизирани и когато това се случи вече ще може от контролният център на Столична община да се управляват светофарите единно и интегрирано, така че наистина да се усетят истинските ползи и ефекти от тази нова система.

Модернизацията на светофарните уредби включва както подмяна на телата, така и инсталиране на датчици, които са в асфалта, в пътната настилка, чрез които датчици реално контролера на светофара програмира така времената, че максимално добре да удовлетвори всички посоки, които се събират на това кръстовище.

Ползата на бутонитее, че сигнализират зелената вълна на светофарите със знак.

Идеята на бутоните е, че: когато човек натисне бутона, контролерът на светофара знае, че има човек за пресичане и по-този начин удължава зеленото, независимо от информацията, която датчиците за колите дават.

За да стане това, бутонът трябва да е натиснат преди стартиране на зелената фаза на пешеходците, така че светофарът да му осигури едно нормално време за пресичане, а не да се окаже, че пешеходецът тръгва и на средата му светва червено и той не знае какво да направи.

Затова, за да започне едно пешеходно пресичане, бутонът трябва да е натиснат. Светофарът знае, че има пешеходец и осигурява достатъчно дълго време, така че човека да премине. Докато не се натисне бутона, светофарът няма да може да пусне зелена фаза за пешеходците.