Author: | Category: Транспортни новини |

Източник: DAF - ПресслужбаНовите DAF XF, XG и XG+ бяха обявени за “Камион на годината 2022″ на автомобилното изложение Solutrans в Лион. Новото поколение на DAF поставя нов индустриален стандарт за ефективност, безопасност и комфорт на водача”, заяви журито след поредица от задълбочени тестове. Задвижваната с водород версия на новия DAF спечели наградата за “Иновативен камион на годината 2022”.

Въз основа на правилата на международния конкурс “Камион на годината” (IToY) тази годишна награда се присъжда на камион, въведен на пазара през последната година, който е допринесъл най-значително за подобряване на ефективността на автомобилния транспорт. При оценяването се вземат предвид редица критерии, включително технологични иновации, комфорт, безопасност, удоволствие от шофирането, икономия на гориво, въздействие върху околната среда и обща цена на притежание (TCO).

Първи в бранша

“DAF е първият производител на товарни автомобили, който представи изцяло ново поколение камиони, проектирани да отговарят на новите европейски разпоредби за теглото и размерите на камионите”, заяви Джаненрико Грифини, председател на журито на конкурса “Международен камион на годината”. “Резултатът е гама от много привлекателни и аеродинамични камиони, които предлагат най-добрата ефективност, безопасност и комфорт за водача в своя клас.” Новите XF, XG и XG⁺ предлагат отлична видимост напред благодарение на голямото извито предно стъкло, страничните прозорци с ниска линия на колана и прозореца за видимост към бордюра. Тези характеристики – заедно със системата за цифрово виждане, която заменя традиционните странични огледала, и новата камера за завой – осигуряват видимост във всички посоки, като защитават уязвимите участници в движението.”

Истинска работа в екип

Престижната награда “Международен камион на годината 2022” беше връчена на Хари Волтерс, президент на DAF Trucks, който посвети признанието на всички над 12 000 служители на DAF по света. “Това е уникално постижение – истинско екипно усилие! Новото поколение XF, XG и XG⁺ представлява най-големият проект за иновации в нашата над 90-годишна история. Това е резултат от внимателното слушане на нашите клиенти и техните шофьори, от ясната визия за бъдещето на устойчивите и жизнеспособни транспортни решения и от това, че винаги правим всичко възможно, за да предоставяме най-добрите транспортни решения. Ние сме първият производител на камиони, който се възползва напълно от новите европейски разпоредби за теглото и размерите на камионите, за да предложим уникални предимства на нашите клиенти.

Председателят на журито на IToY, Джаненрико Грифини, обобщи вота на журито: “С въвеждането на ново поколение камиони DAF представи гама от високотехнологични тежкотоварни автомобили, които поставят нови стандарти в индустрията. Освен това той е ориентиран към бъдещето, тъй като осигурява цялостна и високо енергийно ефективна платформа за нови поколения алтернативни енергийни източници и задвижвания.”.

Награда за иновации в областта на товарните автомобили за 2022 г.

Източник: DAF - ПресслужбаПрекрасен пример за това е новият XF с водороден двигател с вътрешно горене, разработван в DAF, който впечатли съдиите от конкурса “Международен камион на годината” по време на демонстрацията през октомври. В резултат на това иновативният камион DAF XF H₂ спечели наградата за иновации в областта на товарните автомобили за 2022 г.

“Тази специална награда подчертава философията ни, че през следващото десетилетие трябва да проучим пълния набор от технологии, тъй като се движим към декарбонизация на транспорта и мобилността”, коментира Рон Борсбум, изпълнителен директор на отдела за продуктово развитие в DAF. “Водородната технология може да бъде много интересна опция в бъдеще, наред с електрическите решения с батерии, които вече предлагаме днес, и хибридните камиони, които са в процес на разработка.” Спечелването на наградата за иновации в областта на товарните автомобили за 2022 г. показва също, че двигателят с вътрешно горене (ДВГ) все още има обещаващо бъдеще, като на хоризонта се появяват нови поколения въглеродно неутрални горива. Важно е да се разбере, че прекратяването на използването на изкопаеми горива не трябва автоматично да води до забрана на двигателите с вътрешно горене, особено в сегмента на тежкотоварния транспорт.”
добавя Рон Борсбум: “H2-ICE означава, че съществуващата мрежа от бензиностанции може да се използва в много региони. И нека да отдадем повече значение на факта, че ние в Европа имаме обширни познания и производствен капацитет в тази технология.”
Журито на конкурса “Международен камион на годината” е съставено от 24 опитни редактори и журналисти от най-важните международни издания за камиони и транспорт.

Източник: DAF – daftrucks