Author: | Category: Транспортни новини |

В страната броя на смъртните случаи по пътищата на глава от населението е доста голям.

Доклад на Европейската комисия посочи България в групата на петте страни – членки на ЕС, с не достатъчно добра транспортна инфраструктура. Европейската комисия, който разглежда и класира състоянието на транспортния сектор в различните държави от съюза.

За лоши са определени пътищата и други държави като: Латвия, Малта и Румъния.

В миналогодишния доклад България е била на предпоследно място, следвана само от Румъния.

Леко подобрение се забелязва в инфраструктурата на въздушния транспорт и пристанищата. Според изчисленията в доклада годишният разход, свързан с транспорта, на глава на населението през 2014 г. е бил 600 евро.

Според данните от доклада железопътната инфраструктура се е влошила спрямо миналата година.

В същото време според проучването на ЕК пазарът на железопътния превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция из ЕС: конкурентите на основния оператор имат пазарен дял от 48.8%, третия най-висок в ЕС.

Броят на смъртните случаи по пътищата e най-високият в ЕС – 98 жертви на милион души население на всеки 30 дни, като се е увеличил от предишните две години.

imgpreviewОтносно удовлетвореността – потребителите са най-недоволни от железопътния транспорт. И значително по-доволни от въздушния транспорт .

И на шесто място по неудолетвореност от градския транспорт.

Годишно българските шофьори прекарват 30.37 часа в задръствания, което е съвсем малко под средното за ЕС.

Основно анализа показва, че транспортната инфраструктура е най-добра в Холандия, Швеция, Германия и Австрия.

В категорията за пътна инфраструктура Холандия е на върха на класацията за втора поредна година, следвана от Франция. Останалите страни в топ пет са Австрия, Португалия и Дания. Германия е чак на осмо място. Холандците са първенци и в още две инфраструктурни категории: пристанища и въздушен транспорт. Железопътната инфраструктура на Франция пък е най-добрата в ЕС, следвана от финландската и холандската.

Източник: вестник капитал