Author: | Category: Околна среда |

София прави пореден опит да организира придвижването с велосипед в града.

До 2019 г. трябва да се изградят едва още няколко километра велоалеи.

Идеята е  София да се превърне в “зелен град”, където колелата са “интегрална част от системата на обществения транспорт”.

Конкретните цели на Столичната община за велотранспорта до 2019 г. включват построяването на едва още няколко километра велоалеи.

Планирани са 600 метра велотрасе.

В “проектна готовност” е въвеждането на зона за съвместно движение на колела и автомобили с ограничение от 30 км/ч между булевардите и улиците “Христо Ботев”, “Алабин”, “Леге”, “Цар Освободител” и “Васил Левски”. На тази фаза са и проектите за велоалеи по бул. “Патриарх Евтимий” след приключването на строежа на метрото, по ул. “Г. С. Раковски”, бул. “Братя Бъкстон” и бул. “Овча купел”.

Всъщност документът стъпва върху всички досегашни планове на Столичната община, като Общият устройствен план и Общинският план за развитие на общината до 2020 г., в които така или иначе от години съществуват мерки за подобряване на велосипедната инфраструктура, които не се прилагат. Така и според новата програма например София трябва да бъде свързана с близките селища “и особено с курортите и местата за отдих в общината”, както и в градския транспорт да бъдат осигурени места за велосипеди. Трябва да бъде изграден и нов сайт с карта в веломаршрути, велопаркинги и обществени велостанции.

Една от целите е делът на пътуванията с велосипед в София да се увеличат от 1% на 3%.

Само една десета от всички каращи велосипед в столицата го използват като средство за придвижване на повече от 5 км, а значително по-малко хора се придвижват на повече от 10 км, показва изследване на общинската фирма “Софпроект”, върху което трябва да стъпва новата програма.

До 2006 г. в столицата е имало едва 2.9 км велоалеи, в периода 2008 – 2011 г. са построени 20 км, а между 2012 и 2015 г. – още 26 км, се посочва още в анализа за новата програма.

източник: транспортни медии