Author: | Category: Транспортни новини |

От края на 2018 г  тол системата за тежкотоварни автомобили може да бъде пусната в експлоатация и съответно да носи приходи.

До края 2017 г. е възможно да има сключен договор с изпълнител. Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на системата за събиране на пътни такси от търговските автомобили над 3,5 тона е 7 месеца, а изпитателният срок е една година. Паралелно с въвеждането на пътните такси ще бъдат въведени и електронните винетки.

Възможно е събраните финансови средства ще бъдат в размер около 500 млн. лева, които ще бъдат разходвани за повишаване мерките за безопасност по пътищата.

Цената на винетките няма да бъде променяна.

От значение е да се  намерени точния баланс между обществения и публичния интерес. Тарифите на пътните такси ще се формират не само на база на теглото на превозното средство, но и на време. Освен ограничение за движението на камионите в най-натоварените часове ще бъдат въведени и по-скъпи ставки за преминаване, като по този начин ще се цели превозвачът да предпочете по-евтин за него вариант.

Основната цел е ограниченията за движение на камионите по българските магистрали да се съгласуват с превозвачите и да бъдат гъвкави.

Източник: транспортни медии