Author: | Category: Транспортни новини |

Проблема с Кале ескалира. Компанията оператор на тунела под Ламанша – Евротунел, трудно се справя с мигрантския натиск и настоява за реакция от страна на френската и на британската държава.

IMG_5183_colorТази година мигранти направиха десетки хиляди опити да се прехвърлят в Англия през Ламанша, включително през тунела под пролива, използван за транспортни връзки. Нещастните случаи в района са  много чести въпреки, че Франция е изпратила 120 полицаи в Кале, за да засили охранителните мерки.

Инвестициите до сега са значителни- 165 милиона евро за 20 години – охранители, камери, бариери, ограждения”.

Поради социален конфликт между морската компания MyFerryLink и собственика на корабите й “Евротунел”, от юни насам е блокирана голяма част от пристанище Кале. Трафикът бе парализиран; мнозина се опитаха да използват момента и да се качат в пътуващите за Великобритания товарни автомобили.

Охраната на пристанището е съществено подсилена, за да убеди мигрантите да търсят други решения.
Огромно е мнозинство мигранти, които всеки ден се опитват да проникнат в тунела към Великобритания. Френските вестници коментират активно създалата се ситуация.
Нелегалните имигранти от Африка и Азия са около 3000. Създалата се ситуация в Кале е истински проблем и е изключително трудно да бъде овладяно положението. Настъпилата криза в региона се засилва, и се създава истинско напрежение.
Лагерът става сериозен проблем за отношенията между Париж и Лондон. Британското правителство не пуска хора оттам на своя територия и настоява френските министри да го закрият. Френските власти отказват, като се позовават на човешките права.