Author: | Category: Транспортни новини |

На тържествена церемония в Истанбул  турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри нов мост над Босфора, който ще свързва Европа с Азия.

С височина от 322 метра „Султан Селим” е най-високият висящ мост в света според властите. Дължината му е 1.4 км, а ширината – 59 метра. На моста има осем автомобилни платна, по четири във всяка посока, както и две жп линии.

UnbenanntСтроителството му започна през май 2013 и според турския министър на транспорта Ахмед Арслан мостът е завършен за рекордно кратко време от 27 месеца.

Очаква се новият мост да облекчи трафика на мегаполиса Истанбул, който е изключително натоварен. Според турските власти ползването му ще пести 1.75 млрд. долара годишно от съкратено време за пътуване между европейската и азиатската част на Истанбул и от намаляване на разходи за енергия и горива.

Таксата за преминаване на автомобили от европейската в азиатската част ще бъде 9.90 турски лири (3.40 долара). В обратната посока няма да се плаща. Мостът е първа фаза от мега проекта за магистрала по северната част на Мраморно море. Тя е реализирана от частни инвеститори, вложили в него около 3 млрд. долара. Следващите две фази предвиждат изграждане на магистрали и връзки с местната пътна мрежа с обща дължина 257 км. Очаква се те да бъдат завършени и готови за използване през 2018.