Author: | Category: Транспортни новини |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри пътния тунел „Евразия” под пролива „Босфора” в Истанбул. На церемонията присъстваха премиерът на страната  и председателят на турския парламент Исмаил Кахраман.

В проекта са инвестирани над 1.2 млрд. долара като в строителството са участвали турски и южнокорейски фирми.

“Откриването на тунела „Евразия” – това е дългоочаквана нашата мечта. Турция, която 600 години е мост между Изтока и Запада, продължава да свързва континентите. Никаква сила не може да спре Турция, не може да я постави на колене, заяви Йълдъръм.

Над 100 хиляди превозни средства дневно ще могат да преминават по тунела и да стигат от Европа до Азия, независимо от атмосферните условия.

Тунелът „Евразия” ще намали времето за пътуване между районите „Казлъчешме” и „Гьозтепе” от час и половина до 15 минути. Общата дължина на тунела е 5.4 км, от които 3.4 са под Босфора. Заедно с други достъпни пътища общата дължина на тунела ще бъде 14.6 км, а дълбочината – 106 м.

Новият тунел, проектиран за лекотоварни превозни средства, ще се заплаща от леките коли с 4 долара, а за микробусите преминаването ще струва 6 долара.

Той е проектиран да издържи на земетресение с магнитуд 9.

Дължината на тунела Евразия е 14,5 км, най-голямата дълбочина под Босфора е 106 метра. Движението на автомобили ще се извършва в две ленти.

Това е вторият тунел, който свързва европейския и азиатския континент.

Източник: медии по транспорт