Author: | Category: Транспортни новини |

Blogbilder_IMG_9111Редица фермери попречиха пътищата на френско-германската и френско-испанската граница с цел недопускането на чуждестранна месна продукция.

Френските медии информират, че причина за протеста е създаването на несправедлива конкуренция, заради занижените цени на чуждестранните доставчици.

Фермери от областта Елзас използваха трактори за блокада на шест пътя от Германия с цел да спрат камионите, прекосяващи Рейн и превозващи селскостопанска стока.

Край Страсбург са се  проверявали  документите за товара на всички водачи на товарни автомобили. Някои камиони са били принудени да се върнат обратно в Германия.

Аналогична акция е имало и на 26 юли френско-испанската граница. На акцията на 27 юли са се включили над хиляда френски фермери.

Протестите на фермерите във Франция, предимно животновъди, са предизвикани от тежкото финансово положение на стопанствата, като стотици са на ръба на фалита заради ниските изкупни цени, установени от търговските вериги.

Френското правителство се опитва гъвкаво да отговори на ситуацията, като разработва програма , която предвижда дотации за фермерите на обща стойност 600 милиона евро, както и много данъчни облекчения.

Според селскостопанските производители обаче тези мерки не са достатъчни. Това което е необходимо е спешно финансиране.